keskiviikko 12. elokuuta 2009

Toinen siipiveikkoMetro kertoi, että saaristossa on parhaillaan varsinainen perhosbuumi.
Ilma sakeana etelänmaista muuttaneita perhoja. En tiennyt perhosten lentävän pitkiä matkoja. Meillekin niitä näköjään riittää ihan sisälle asti, vaikka noin yleisesti tuntuu, että kovin ovat harvassa sekä perhoset, että sudenkorennot. Lapsena maalla joensannalla vilisi ihastuttavia sinisiä samettisiipisiä korentoja.


* * *

Suomessa elää noin 100 päiväperhoslajia. Perhoset reagoivat helposti ympäristön muutoksiin, ja niiden perusteella voidaan arvioida myös ympäristön tilaa. Kolme neljäsosaa päiväperhosistamme elää perinneympäristöissä joiden määrä supistunut 1900-luvulla vain murto-osaan aikaisemmasta.

5 kommenttia:

 1. Minulla on erityisen ikävä sudenkorentoja. Nykyisessä asuipaikassani näen yksilön kerran pari kesässä. Miten niitä olikaan ennen paljon!

  VastaaPoista
 2. Jotenkin tuntuu, että meni pari vuosikymmentä, ettei perhosia ja sudareita juuri näkyillyt.
  Nyt parina- kolmena viime vuonna niitä on tuntunut jälleen olevan liikkeellä enenevässä määrin. Perhosia näkee päivittäin useitakin ja nyt viime viikonloppuna mökillä vilisi ilma tiheänä sudenkorentoja.
  Tiedä sitten mistä nämä häviämis-ilmestymis ilmiöt lopulta johtuu.

  VastaaPoista
 3. Outi: Aloinkin pohtia josko se vaan olen minä, joka on muuttanut tänne pääkaupunkiseudun humuun. Ehkä lapsuuden mummolassa yhä on laikenlaista lepattelijaa.

  Helinä: Kiva että jossain sentäs!

  VastaaPoista
 4. Mieletön siivekäs, aika hauskan lepuuttelupaikan valitsi.

  Hyvä että havaitsit voivasi pistää potut ja siipiveikot samanpäivän juttuun...

  VastaaPoista
 5. Onpa upeita perhoskuvia! Olet onnistunut noissa kuvissa hienosti tavoittamaan perhosen keveyden ja herkkyyden.

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.