maanantai 10. tammikuuta 2011

Etelä-Afrikka -Sydän


Paikallinen nainen kantoi yhtä selässään, froteepyyhkeessä, niinkuin näytti olevan yleistä, toista käsissään ja jos en erehdy, niin kolmatta kohdussaan.

Viimeisenä neljästä Kapkaupunki -päivästä kiersimme puolen päivän kuumuudessa jalan kaupungin autovuokraamoita, kunnes huvittuneen ja säälinsekaiset kasvot saivat meidät ymmärtämään, että sesonki oli huipussaan ja me kertakaikkisen myöhässä saadaksemme autoa.

Autottomina reissulaisina otimme varoituksitta huolimatta käyttöön julkiseen liikenteen, kuitenkaan tuntematta hetkenkään turvattomuutta. Juna vei meitä tunninverran eurolla suuntaan ja toiseen, valkoisia ei juuri näkynyt. Olin etukäteen aika ennakkoluuloinen lähtemään lomalle maahan, joka yhä toipuu apartheidin ajan moninaisista seuraamuksista. 3,5 miljoonan asukkaan kaupongissa yli 1,5 miljoonaa ihmistä elää hökkelikylissä ja tekee halvan ja likaisen työn mahdollistaen muutaman kymmenen prosentin eliitin luksuselämän.

Odotin valkoisen miehen taakan painavan selässä raskaana tuossa epäreilussa yhteiskunnassa. Odotin köyhän väestön katkeruutta ja vihamielisyyttäkin. En nähnyt siitä häivääkään.Kapkaupungin vilpittömyys ja ihmisten sydämellisyys yllättivät minut täysin. Usko tulevaan oli ilmeinen. Mutta Johannesburgissa asiat ovat kuuleman mukaan toisin. Siellä ahdistus on silminnähtävää, muuri ja piikkilanka erottaa kaksi maailmaa. Mustan ja valkoisen.

19 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia reissultanne! Irti saa varmaan juuri eniten, kun on tuollainen rohkea reissaaja, niinkuin teistä ilmeisesti molemmat. Itse oon vähän liian lälly varmaan...

  VastaaPoista
 2. Upea reissu ollut teillä ja upeita kuvia!Aaahh, hieman kateellisan ahmin näitä tunnelmia.. Kiitos jakamasta!

  VastaaPoista
 3. Afrikka..aahh.. Muihin Afrikan maihin verrattuna vähiten Afrikka, mutta silti niin Afrikkamainen. Tuonne menen joskus ja muuallekin Afrikkaan!

  Kiitos kivasta postauksesta!

  VastaaPoista
 4. Kotivalo: kaikilla on varmaan oma käsitys siitä mitä on olla rohkea reissaaja. Voisin nimittäis heti luetella minkä tyyppisiin reissuihin minua olisi turha maanitella. olen melko mukavuudenhaluinen kuitenkin.

  Eve: :)

  Anni: minulla ei ole mihin verrata, mutta uskon sinua, sillä ei näkynyt savimajoja eikä savanneja.

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen kuullut siitä, että ei kannata valkoisen lähteä aidatun alueen ulkopuolelle laisinkaan! Hienoa, että teillä on ollut hyviä kokemuksia!

  VastaaPoista
 6. Miten upeita kuvia, tuo ensimmäisen kuvan tyttö on ihan sydäntäsärkevän suloinen.

  Jännä miten kuulemma monesti köyhissä maissa ihmiset ovat täynnä hymyä ja valoa. Me sitten murjotamme täällä yltäkylläisyydessä...

  VastaaPoista
 7. Parhaat muistot saa usein heittàytymàllà rohkeasti 'paikallisten' joukkoon. Viime vuoden jalkapallokisojen aikaan kuulin tiedotusvàlineistà turisteilta ja kilpailijoilta vain kehuja Etelà-Afrikan ihmisistà. Uskon niità kehuja. odottelen lisàà.

  VastaaPoista
 8. Nonna: Niin pahasta paikasta en ole edes kuullut, mutta mies joka on työnsä puolesta reissannut Johannesburgissa on kertonut, että kodit ovat aitojen takana ja pimeällä pitää ottaa aina taksi.

  Kirjailijatar: niinpä. Kyllä se aurinko on suuri energian ja ilon lähde, mutta tuskin ekään selittää, että monet surkeissa oloissa elävät jaksavat olla positiivisia ja elämäniloisia.

  Lissu: Kisoilla oli varmaan paljon positiivista vaikutusta, mutta kuulin myös tarinoista siitä, miten ihmisiä siivottiin kaduilta kuin roskia ja kuljetettiin slummeihin. Tosin moni koki, että siellä oli parempi, kuin taivasalla kadulla. Afrikan yö voi olla kylmä.

  VastaaPoista
 9. Afrikan ystävänä jo toistamiseen katselen kuviasi. Toivottavasti tulee lisää! =) Kuten jo todettu, itsekin olen miettinyt miten iloisia ovat vaikeista oloista huolimatta. Olen myöskin aina iloinen kun Afrikasta nähdään muutakin kun kurjuutta. Siellä on niin paljon kaunista.Ylpeydellä meillä kaikkea sitä kaunista esittelelivät, kuten luontoa. Hyvin vaihtelevahan manner se on. Itse olen ollut vain Etiopiassa...toistaiseksi. Toivottavasti vielä joskus nähdään enemmän! Kuvia ja tarinoita odotellessa! =)

  VastaaPoista
 10. Hei, kivoja näkymiä vanhasta kotikaupungistani. Katselen hymyillen, mutten jaksa syventyä tekstiin -täytyy palata joskus myöhemmin lukemaan. Ja tällä ei ole mitään tekemistä siis sinun kanssasi, itsellä on vain hidas palautumisprosessi vielä käynnissä ja se varmaan vie aikaa, omien tuntojen purku tapahtuu hiljalleen, ryöpsähdellen, ja sitten taas astuttava sivuun. :-) Tuttuja maisemia, Kapin kesä on niin ihana, toivottavasti oli hyvä reissu.

  VastaaPoista
 11. Innostuin kuitenkin lukemaan ja kommentitkin lukasin! Meinasin etten sano mitään mutta ajattelin että mahtuuhan maailmaan mielipiteitä: olen vähän erimieltä tuosta esille tulleesta 'vähemmän Afrikka' aiheesta. Tai no aika paljonkin. Kiitos, sain kimmokkeen kirjoittaa pinnan alla muhineesta aiheesta omalla osastollani. :)

  VastaaPoista
 12. Dahlia: juuri tuosta ylpeällä mielellä esittelemisestäkin vielä ajattelin kirjoittaa!

  Martta: Kävin lukaisemassa mielenkiintoista blogiasi.

  Sinä koet varmasti Afrikan aivan erilailla kuin kukaan turistivierailija. Luulen, että meillä kaikilla on oma käsityksemme vähän asiasta kuin asiasta, siitäkin mikä on vaikkapa suomalaisinta Suomea.

  VastaaPoista
 13. Niin siis haluan vielä täsmentää, että minusta se on kanssa ihan normaalia että lomalla huomaa ja ehkä etsiikin eri juttuja, expattina ehkä toisia, paikallisena joitain muita jne. Kyllä mäkin tykkään olla lomalla ja chillailla :-) Ei ollut siis tarkoitus osoitella sormella ketään vaan kuten aiemmin jo sanoin, kirjoittaminen on ollut minun tapani työstää ja purkaa hyvinkin moniulotteisia muistoja..

  Ja jotenkin nää sun kuvat varmaan osui ja upposi, olin kai kuvitellut voivani leikata Kapin minusta erilleen vain poistumalla maasta. Ja sitten yhtäkkiä olenkin sinun kuviesi kanssa taas junassa, Kalk Bayssa jne. niin konkreettisesti ja todistetusti elämä siellä jatkuu ilman minuakin.. ;-)

  VastaaPoista
 14. Martta: huoli pois! Huomasin, että sinulla lähti muistot ja tunnelmat hyrräämään ja sellaistahan elämä meillä tuntevilla ihmisillä on! Toivottavasti pääset vielä joskus Kappiin katsomaan, miltä siellä pienen etäisyyden jälkeen näyttää -voi olla taas ihan erilaiset asiat kun nousevat pintaan.

  VastaaPoista
 15. Hei

  mun pitää nyt mainita Johannesburgista että ei sekään taida ihan noin mustavalkoinen juttu olla. Mun appivanhempani asuivat siellä useamman vuoden, ja vaikka he olivat valkoisia ja asuivat rikkaiden alueella muurin takana niin tuskin samoin on kaikkien valkoisten laita siinä kaupungissa.

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.