perjantai 13. tammikuuta 2012

Takinkääntö Guggenheim -museolle

* * *

Pakko myöntää, että alkaa mennä maku.

Jos pelkästä nimestä joutuu pulittamaan 24 miljoonaa, herää kysymys paljonko taidetta tai montaa muuta retuperällä olevaa asiaa voitaisiin avittaa sillä rahalla. Ystäväni sanoin: "Kyllä minäkin haluan tänne Guggenheimin, vaikka meillä on noin 80 museoa. Sen rahoitukseen vaan tarvitaan tulevina vuosina aluksi noin 200 miljoonaa, lisäksi 8 miljoonan lainanhoitokulut, ja noin 4 miljoonaa kasvaisivat kaupunginmuseon menot vuodessa. Kaupungin tulevien vuosien talousarviossa ei ole eurokaan lisää terveys- ja sosiaalitoimeen, eikä opetukseen ja koulutukseen"

Toiseksi: Taide ei ole ikinä ollut pytingeistä kiinni. Jos ne nykyiset 80 ei riitä tarjoamaan sopivaa seinätilaa esitella thaitheilua, niin paraikaa meillä seisoo täällä jos jonkinlaista rouheeta tehdashallia tyhjillään nytkin. Ja ne kävijäluvut, mistä hatusta ne on heitetty ylikaksinkertaiseksi esim kiasmankävijämääriin. Melkoisen optimistista. Sanon siis EI välineurheilulle!

Kolmanneksi heitto: Pitääkö kaiken olla aina Helsingissä. Ettei yksikään turisti parka eksyisi susirajan taakse? Tuo Skattan alue asettaa melko tiukat arkkitehtuuriset rajoitteensa museolle, jonka pitäisi saada irroitella muodoillaan! Miten olisi Tampereen Hatanpään komeat rantamaisemat?

Ja viimeiseksi: Täytyykö meidän koittaa ostaa jotain jo käytettyä ja valmiiksi pureskeltua ideaa apinoiden itsemme parrasvaloihin. Sen sijaan että meillä koitetaan täälä huutaa, että huomatkaa nyt meidät, mainitkaa ulkomaalaisissa lehdissänne, laittakaa kartalle, kun meilläkin on tämä suurenmaailman monumentti, tehtäisiinkin jotain ihan omaa?

Kikkelisguggelis, sano nyssäkin jotain!

* * *

Hellyyttävät kuvat menneen kesän sunnuntaikävelyltä. Ostimme kaksi piirustusta pieniltä taiteilijoilta. Tässä oli tekemisen meininkiä. Afrikka saa ehkä vielä odottaa?

13 kommenttia:

 1. Komppaan postaustasi täysin! Mietin ihan samoja juttuja uutisia katsellessa.

  VastaaPoista
 2. Juu ei Guggikselle. Rahat johonkin tärkeämpään kuten perheiden hyvinvointiin.

  VastaaPoista
 3. Mun mielestä tää menee jo ihan naurettavaksi. Isät tappaa lapsiaan, kun elämä ei suju ja paineet menestymisestä ja hyvinvoinnista kasvaa. Sitten rakennetaan jotain Guggiksia tänne tollaisilla rahoilla kasvattamaan eriarvoisuuden tunnetta. Kuinka monella perheellä on sitten edes varaa käydä ihmettelemässä noita taide-aarteita!!?? Kysyn minä? Jotain rotia sentään! Ja meillä tosiaan on omiakin resursseja ja voimavaroja ja niitä pitäisi tukea ja kehittää ja viedä maailmalle!!! Nih!

  VastaaPoista
 4. Asiaa! Pitäisikö lähteä marssille. EI GUGGENHEIMILLE! EI GUGGENHEIMILLE!

  Sensijaan täältä iso Kyllä tuollaisille ihanille lasten virityksille. Ja vielä keräsivät rahaa afrikalle, eivätkä itselle. Suloista ja viisasta.

  VastaaPoista
 5. Kultsin kämppä: Missähän se G:n puolustajien joukko oikein piileksii?

  Taikku: Ehkä jopa taidekasvatusta lapsille, noille tulevaisuuden toivoille, jotka vievät Suomea tulevina vuosina maailmalle! nythän taidekasvatusta uhkaa kutistuminen olemattomiin.

  Prisca: (ompas sinulla kiva nimi! se on ollut vuosia suosikkilistallani.)Tuohon suntaan se minunkin ajatukseni juoksee.

  Joola: nyt minä vasta tajusin, että ne lapsethan keräsivat rahaa Afrikkalaisille!! minä kokoajan kuvittelin, että he keräävät matkaa Afrikanmatkaa varten. Hahaha. Tässä nähdään mikä minun mielessäni pyörii...

  VastaaPoista
 6. No voi hyvän tähäre! Enpä tiennytkkää moisista summista. Ja samaan aikaan museovirastolla on YT-neuvotteluita, joissa lähes neljännes porukasta on ulospotkaisu-uhan alla, jonka seurauksena kiinteistöjä ei voida hoitaa, näyttelyitä rakentaa, kokoelmia ylläpitää (konservointi ym kulut) ja kenttätoimintaa jatkaa kuten ennen. Ihmettelenpä vaan!

  Ja onhan sitä monta muutakin ihmetyksen aihetta nyky-Suomessa etten sanois!

  VastaaPoista
 7. Asiaa! Mulla ei ole lisättävää, mutta barrikadeille voisin lähteä minäkin!

  VastaaPoista
 8. Thilda: Minäpä sen sijaan en tiennyt museoviraston YT:stä!

  Nonna: Jotenkin masentavasti tuntuu, että mikään mielenilmaus ei asiaa muuksi muuta. Ollaan liikkeellä kuin lapset tai teinit "kaikilla muillakin, munkin on saatava" kaikki muut on kourallinen ...ihan kuin teininäkin perusteena oli.

  VastaaPoista
 9. Todellakin asiaa!! Oon ollu revetä uutisia seuratessa.. jokin suhteellisuudentaju sentäs löydyttävä.
  Eihän tätä käsitä, jos tällaiseen lainaamiseen olis varaa, kun ei ole varaa nykyiselläkään pitää riittävästi huolta vanhuksistamme, laspiperheistämme, nuoristamme.... huh!

  VastaaPoista
 10. Mua riipii tuossa franchising-museossa sekin, että satun tietämään, että isojen ja kiinnostavien näyttelyiden tuonti Suomeen on kallista. TODELLA kallista. Niinpä näkisin, että tuo 24M€ käytettäisiin mieluummin vaikka parinkymmenen kiinnostavan näyttelyn roudaamiseen paikan päälle. Saatais muutakin kuin nimi.

  Yksi entinen työkaveri sanoi lisäksi, että Guggis-keskustelu kuulostaa vähän samalta kuin se kun Imatralle taannoin haikailtiin McDonaldsia...

  VastaaPoista
 11. Hannah: joo, rahaa on aina siihen mikä priorisoidaan...ja kysymys on siitä kuka pääsee päättämään niistä prioriteeteistä ja onko heillä kokonaiskuva hallussa.

  Liina: hahahah mikä vertaus!

  -aloin muuten heti miettiä, että mitä sä teet työksesi, vai mistä sulla on hyvät tiedot kiertävien näyttelyiden kustanteista.

  VastaaPoista
 12. ...Sukulaisella on taidemuseoalan ystävä, ja satuin tuossa joulun alla itsekin kuulemaan, mitä maksaa kiinnostavan näyttelyn tuominen Suomeen. Hillittömiä hintoja, jo ilman kuljetuksia.

  VastaaPoista
 13. Liina: Voin kuvitella, varsinkin kun teokset helposti vahingoittuvia, kosteudelle/kuivalle alttiita jne...

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.