lauantai 13. syyskuuta 2014

Puutarhakesä/ Kivipolku

Kuten aikaisemmin kirjoitin, koko touhu alkoi sadevesikanavista. Ne valettiin itse suoraan maahan tarkoitusta varten muotoiltuun uraan. Itse kourun aikaansaaminen tuotti päänvaivaa, mutta sitten keksin käyttää sellaisia kaksimetrisiä kellukepötköjä, joita lapset käyttävät uimaleikeissään. Mies kääri ne elmukelmuun ja ne upotettiin aina kahden metrin pätkissä märkään sementtiin. Avot!


Etupiha on ollut riesa siitä asti kun muutimme tänne kahdeksan vuotta sitten. Se on kaivettu moneen kertaan syystä jos toisestakin ja yhtä monta kertaa olen siihen istuttanut nurmikonsiemenen. Mutta ei. Varjoisa pihan puoli, kova kulutus ja tiiviiksi tamppaantunut maa ovat tuhoontuomittu nurmikonpohja. Niinpä nurmikko saa nyt olla ja kokeillaan muita ratkaisuja!Kun vesikanava oli valmis ja vesi juoksi iloisesti räystästynnyriltä uuteen kaivoon, (mikä ilo tyttärelle!)  lähetettiin vain toive universumiin, ettei talven routa tulevina vuosina murtaisi betonista kourua.

Homma jatkui: Mies teki pohjatyöt. Tasoitti maan patiota ja polkua varten. Onnistui säästämään 
kasvillisuuden (!!), jonka sittemmin rajasin mukulakivin. Minä leikkelin pohjakankaan paikoilleen ja piirsin polun linjat. Hän kantoi tonnikaupalla sitä pohjustushiekkaa 5 cm kerrokseksi. 


Sitten kiveämään. Polku eteni hitaasti. Aluksi käännettiin yhdessä joka kivi monta kertaa. Etsittiin täydellisiä muotoja.  Pelättiin, että ei tule valmista tänä kesänä tällä vauhdilla. oli näet muutama muukin homman poikanen ohessa kesken. 

Oli arvioitu, että homma olis kahdessa viikossa valmis.  Ehkä joskus ennemuinoin ilman lapsia, mutta nyt...hohhoijaa. Minä kävin lastenhoidon lomassa seisomassa vieressä. Ja ryntäsin apajalle heti kun edes pienempi torkkui. Tein aina sen aikaa kun hän viihtyi sitterissä vieressä hyörintäämme katsellen. Ja tietysti juoksin esikoisen tarpeiden perässä. Podin kateutta, kun mies sai keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. 

Välillä koitin asetella päivisin Miehelle iltaa varten kivet valmiiksi sen kuin vaan junttasi töistä tullessaan syvälle asennushiekkaan, Kohtalaisen kokoisia onnistuin liikuttelemaan, mutta  Mutta 80 centtiä leveät kivet painoivat niin paljon, etten saanut niitä liikahtamaankaan. Välillä piti siis pyytää Mies laittamaan tasapainon vuoksia isoja väliin. 

Voi miten silmää hiveli, kun se polku tuli valmiiksi!  metria 80 centtiä leveää vesikourun reunustamaa  kivipolkua! Vielä tarvitaan vähän mielikuvitusta näkymästä nauttiakseen, sillä ympäristö on vielä pelkkää hiekkakasaa ja multaa. 


8 kommenttia:

 1. Oih hyvältä näyttää :) Kuinkaas routivaa tuo pohjamaa mahtaa teillä olla? Me on kaivettu ja laitettu hiekkaa n 30 cm, mutta meillä paljolti savea.

  VastaaPoista
 2. Onpas hieno polku ja mahtava idea käyttää niitä uimapötköjä muottina...Pitääpäs laittaa muistiin sitä varten kun (sitten joskus) laitetaan alapihaa.
  Tykkään myös siitä, kuinka nuo saniaiset tuota polkua reunustavat. Sopivat tosi hyvin kivipolun viereen.
  Me tehtiin vuosi sitten kesällä oikeastaan koko piha uusiksi salaojitusrempan yhteydessä. Kun kerran kallis kaivuri oli pihassa niin sai kaivaa kulkuväylät ja rakennelmien paikat. Niihin laitettiin styroksia ja vielä reilu kerros hiekkaa ennen pihakivien asentamista koska meidän piha on tosi savinen. Itse aseteltiin kivet. Tai mies asensi, minä kannoin. Talon vierelle tulleet mollukkakivet sain ihan itse asetella. Ja vaikka meillä ei enää lapsia olekaan kotona niin meni siinä hommassa hikinen viikko jos toinenkin...Mutta tänä kesänä saatiinkin sitten vaan nautiskella (melkein) valmiista pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittoko se mokoma naisen juhdaksi! ;)

   Juu kerralla kunnolla ja kyllä kone on hyvä.

   Meidän uuden huoneen pohja tehtiin tuohon malliin, mutta polut eivät yhtä hyviä pohjia saaneet. En oikeastaan osaa sanoa, kuinka savista siellä pohjalla oli, levitettiin hiekka siihen kovaksi tamppautuneen nurmikonpohjan päälle. Nyt ei auta kuin toivoa!

   Poista
 3. Mahtava lopputulos! Puurtaminen on kannattanut, niin kaunista.
  Tuollaisen kivipolun ottaisin mieluusti myös omaan puutarhaani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Ensi kesänä saadaan esteettinen puoli viimeisteltyä, sitä odotan innolla!

   Poista
 4. VAU! Näyttää tosi hienolta.

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.