sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Kestoista vielä


Kestoilua liivinsuojissakin: vanhoista huovutetuista villapaidoista syntyy lämpöiset ekosuojat.

Kiitos suuresti kaikista yksityiskohtaisista kommenteistanne edelliseen kestovaippa bloggaukseeni. Nousi paljon ajatuksia kaikista näistä huomioista, näkökannoista ja kokemuksista, ja koska mulla taas loppui aika vastailla jokaiselle henk koht. Jatkan vielä uudella kirjoituksella kommenttienne siivittämänä!

En tiennyt että kuivaliinojakin on jos jonkinmoisia, meillä on ollut riisipaperi käytössä, ihan toimiva sekin, mutta taidampa laittaa ostoslistalle nuo pestävät Cool Maxit.

Meillä on päätetty (köh, köh, toisin sanoin minä olen päättänyt ja mies on ollut hyväksyvästi hiljaa, mikä on tulkittu myönnytykseksi) nyt edetä vuoroin kestolla ja vuoroin kertiksellä. Kuten Jasss sanoi, yksi ainut kestolla korvattu vaippa on 365 vaippaa vähemmän vuodessa kaatopaikalla, joten viisi kestoa päivässä on 1780 vaippaa vähemmän per vauva kuormittamassa jäkkipolvia!

Mutta vielä minulle jäi kysyttävää:

Usealla valmistajalla on sekä tarranauhallisia, että nepparillisia kestoja. Moni tuntui suosivan nepparillisia kestoja. Perustelitte hyvällä säädettävyydellä. Maitolaiturin kyllikit kommentoi, että Bumgeniiuksen samalla koolla selvisi pikkuvauvasta kaksivuotiaaseen ja joku muukin oli säädöillä selvinnyt samoilla vaipoilla pitkään.

Mikä tekee neppareista paremmat / paremmin säädettävät kuin Tarranauhat. Maalaisjärki sanoo, että tarroissa on "portaaton säätö" ja näin ollen saisi juuri sopivalle tiukkuudelle. Sama ääni jatkaa, että nepparipöksyt taitaa olla taipuisammat. Tarrat on kuitenkin vähän kankeet?

Hyvä kommentti oli sekin, että jos on kovin ripakinttuinen muksu, niin falskaa. Meillä ei ole falskannut, mutta neitokaisella on ns. lihaa luitten ympärillä piisalti ;) joten vissiin ideaali kestovaippailija sikäli.

Ja samoilla linjoilla Joolan kanssa ollaan eli yksi kestoilunperuste on meillä juuri haju. En voi sietää sitä tunkkaista kemikaalihajua, joka kertakäyttövaipoista pöllähtää, kun pienikin pisu sen kostuttaa. On muuten sama haju kun mikä tulee kaupan keittiörätistä kun sen kastelee eka kertaa. En edes viitsi mennä siihen, mitä lapsen ihoon saattaa imeytyä, kun on tuollaiset dunkkaavat kemikaalit ihoa vasten.

Vastapainona täytyy sanoa, että älkääpä ihmiset laittako liikaa pesuaineita pyykkiin, jää ne myrkyt siitäkin ärsyttämään ihoa. Varsinkin jos märkä kangas hautuu siellä vaipassa ihoa vasten. Pesupähkinäjauheestakin ajattelin sekoittaa nestemäisen pyykinpesujauheen nyt samaan syssyyn, kun opin, että sitä on jauheenakin.

Meillä kokeillaan nyt kesto-kertis-kesto vuorokokeilulla hetki. Olen ajatellut tilata 5 kpl myllynmuksujen all in one taskuvaippoja ja 3 kpl tavallisia taskuvaippoja ja muutaman Fuzzy Bunzin nepparivaippan. Ja vielä cool maxin pestäviä kuivaliinoja paketin. Kuulostaako järkevältä?

Vielä pitää osata valita sisäpintaan Bambujoustofrotee, Coolmax, kuivaliinaneulos tai mikrofleece! Pohdin, mikä vähiten hautova lapselle?

Lueskelen vielä kaikki kommenttinne tarkkaan ja mietin sitten tilauksen.

14 kommenttia:

  1. Hei! Meillä on tykätty tarroista juurikin tuon "portaattoman säädön" vuoksi. Nyt kun lapsi on jo housuvaippa-iässä, laitetaan tarrat ensin löysästi kiinni, pujotetaan vaippa pojan päälle ja kiristetään sitten (yleensä vauhdissa, tyyppi kun kävelee jo aikas kovaa..). Kestovaippoina meillä on Bumgeniuksen taskut, koko vaippaiän malli on nimensä veroinen. Nyt kyllä haaveilen all-in-one-vaipoista, ihan vaan helppouden vuoksi.

    Kerronpa vielä, että meilläkin kyllästyttiin kestoihin, pojan ollessa noin 10kk ikäinen. Tuli vaippaihottumaa, ohivuotoja, pyykkääminen ärsytti jne. Muutama kuukausi käytettiin pelkkiä kertiksiä, mutta nyt ollaan taas otettu kestot mukaan siihen rinnalle, kotioloihin. Mä opin että kannattaa pestä vaipat silloin tällöin 90 asteessa, mä laitan myös aina vaippapyykkiin lisähuuhtelun, ja pesussa käytetään nestemäistä Erisania. Kestovaippaa täytyy myös luonnollisesti vaihtaa useammin kuin kertistä, jotta kostea vaippa ei muhi ihoa vasten. Nyt kun meillä on pottakin kuvioissa niin homma pelittää paljon miellyttävämmin :) Sen huomaa kyllä heti vaipparoskan määrässä, kun käyttää vaikka vaan pari-kolme kestovaippaa päivässä!

    VastaaPoista
  2. Pitää muuten mainita että jos on epävarma siitä juuri omalle vauvalle sopivasta vaipasta niin kannattaa ottaa yhteyttä vaippalainaamoon. Kestovaippayhdistys lainaa monipuolisia settejä joiden kanssa pääsee hyvin testailemaan erilaisia vaihtoehtoja.
    Ei tartte sitten ostella itselle kaikkia testiin :)

    Googlaamalla löytyy oman alueen lainaamo :)

    VastaaPoista
  3. Hautovuusasiaan sellaista, että meillä fleece toimi parhaiten. Meillä oli myös itseleikeltyjä fleecelärpäkkeitä kuivaliinoina vaipoissa, joissa ei ollut fleecepintaa. Fleece on minusta kaikista pintakuivin materiaali, ja jos vaipassa on tuhdit imut sisällä ja pintakangaskin osin hengittävää, ei minusta suurta hautomisongelmaa ole.
    Fleece ei vain sekään käy kaikille, mutta ehdottomasti on testin arvoinen.
    Cool maxkin on ihan ok, mutta koska se on ohut, tuntuu, että vaipan kosteus on lähempänä ihoa ja meillä tuntui se hautovan.
    Luonnonmateriaalit tuntuvat märiltä kaikki, vaikka niistä mitä myyntipuheissa sanottaisiin.

    Minä olen siis se anonyymi, jolla rimppakinttuiset ja riisipaperittomat vaippapöksylapset :).

    Lisäksi suosittelen Nature Babycare -kertakäyttövaippoja. Ne eivät haise
    samalla lailla kemikaalille,kuin kuuluisammat merkit.

    VastaaPoista
  4. Ai niin ja lisään vielä: hautovuusongelmaa helpottaa sekin, kun ensimmäisenä imuna on heti kuivaliinan alla mikrokuituimu. Ja vasta sen jälkeen bambu/hamppuimu.
    Näin kosteus siirtyy kauimmas vauvasta heti ja luonnonmateriaalit saavat sopivasti aikaa ehtiikseen imeä kosteuden.

    Bambuimuista suosittelen Bamboo Doubler-imua ja vastaavia. On siis ohut imu, mutta taiteltuna hyvä teho! Kuivuu myös nopsaan narulla toisin kuin paksut tiimaimut.

    t. sama, eli Linni :)

    VastaaPoista
  5. Hei,

    Meillä kävi niin, että aluksi kestottiin harsojen ja kuorien kanssa ja kun ikää tuli vähän lisää, niin sitten ostin muutaman bumgeniuksen ja vielä myöhemmin täydensin fuzzbunzeilla. Sitten ihan yhtäkkiä vauvelin peppu ei enää kestänyt mikrofleeceä ollenkaan. Oli kuin punaiset shortsit jalassa, kun vaipan otti pois.

    Jäi aika vähälle käytölle nuo ostetut kestikset, kun niissä molemmissa oli se fleece eikä kuivaliina ( flanelli tai bambuneulos)suojana auttanut ongelmaan.

    Olin aikaisemmin ommellut itse coolmaxvuoriset taskuvaipat, joita pystyi käyttämään iho-oireiden ilmaantumisen jälkeenkin ilman oireita.

    ELi minä suosittelen coolmaxia sisäpinnalle, Ostaessani materiaalia näihin itsetekemiini vaippoihin myös myyjä suositteli materiaalia vähiten ongelmallisena. Kuulemma herkistys esim. fleecelle voi kehittyä ajan myötä, vaikkei alussa sitä olekaan....

    T: Albin

    VastaaPoista
  6. Bumgenius taskut on meilläkin ja hyvät on! Käytetään lähinnä kotona ja vaihdetaan heti kun on märkä. NÄin ei tullut ihottumaan. Pottailu tulee kyllä aloitettua helpommin ja aiemmin kun niilläjoilla on vaan kertikset. Ja niiden kemikaaleilla luonnollisesti kans voi lapsi herkistya joten kannattaa suosia esim Ökotex, Moltex tai muuta ekompaa niissäkin..

    VastaaPoista
  7. En tiedä, onko tämä nyt ihan itsestäänselvä ja tyhmä huomio, mutta... Ihan pikkupikkuisena vaippa vaihdettiin noin kerran tunnissa, nyt noin kahden tunnin välein. Joskus useammin tietysti ja joskus venyy pidemmäksi. Yöllä ei tarvitse vaihtaa ollenkaan (päällä taskuvaippa [vaikka Fuzzy Bunz] milloin milläkin imuilla ja villahousut). Jokaisen vaipanvaihdon yhteydessä pylly pestään. Siis jokaisen. Myös kylässä, kaupassa jne. Ei ole ollut oikeastaan yhtään iho-ongelmaa. Joskus ihan vähän punoittanut, johon auttanut kylpy tai ilmakylpy.

    Luulen, että nepparivaipat on omiaan isommalla vauvalla. Tähän asti olen tykännyt ehkä enemmän tarroista.

    VastaaPoista
  8. Tarrakiinnitys on parempi juuri portaattoman säädön takia, mutta jos vaippa on one-size (eli menee koko vaippaiän) niin isompi lapsi saa sitten ne tarrat halutessaan auki. BumGeniuksesta olen silti tykännyt enemmän kuin Fuzziesta (vaikka nekin ovat hyväiä).

    All-in-one -vaipoissa kannattaa ottaa huomioon, että niiden kuivuminen saattaa kestää todella kauan (sen takia en näitä itse hankkinut). One-size vaipat taas ovat hyviä pitkän käyttöiän takia.

    Näistä kuivaliinoista olen tykännyt, koska ne voi hävittää pöntöstä huuhtelemalla: http://www.pikkupiia.fi/tuote/73/503/bambino-mio-mioliners-kuivaliinat-rulla-160-arkkia

    VastaaPoista
  9. Meillä on kohta kuusivuotias kestoilija (yövaippa veilä käytössä) ja meillä toimivin systeemi on ollut koko vaippaiän sisätäyttövaippa (coolmax-pinnalla) ja siinä päällä villahousut. Imuja laidasta laitaan; joskus harsoja, myöhemmin bambu-hampputaittoja ja hamppujoustofroteeta. Vieläkin pärjätään. Kestovaippa ei vuoda koskaan, kun kertiksillä saa vuodevaatteet laittaa pesuun joka aamu..

    Jostain syystä taskuvaipat eivät meillä koskaan toimineet, falskasivat jalansuista. Monia merkkejä kokeilin. Jotenkin tuo sisätäyttövaippa + villahousu yhdistelmä tuntuu hengittävämmältä muutenkin, ainakaan vaippaihottumaa ei ole koskaan ollut, vaikka atooppinen iho pojalla onkin.

    Omalta tuntuva yhdistelmä kyllä löytyy, vaikka voi tuntua joskus hankalalta. Kestoilu on tosi palkitsevaa!

    Anu

    VastaaPoista
  10. Mä tykkään neppareista enempi siitä syystä että ne ovat pitempi ikäisiä. Meillä ei kovin suurta vaippa-arsenaalia ole joten vaipat pestään päivittäin tai vähintään joka toinen päivä niin pikkuhiljaa tarroihin tarttuu nukkaa muusta pyykistä tai vaatteista (etenkin villahousuista jos sisävaippa tarrakiinnityksellä) ja näin ne menettävät tehoaan. Tarroissa on todella parempi säätelymahdollisuus, sitä ei voi kiistää. Meillä lähes kaikki vaipat coolmaxilla, samasta syystä kuin nepitkin. Fleecellä ikävä tapa nyppyyntyä ja harmaantua käytössä. Coolmaxista tykkää lapset itsekin eniten, mutta mitä kestositeisiin tulee niin en tykkää coolmaxista. Mutta siteissä se "tuotos" ei olekaan niin nestemäistä vaan usein hyytelöisempää joten mikä tahansa "itseensä imevä kuitu" (erotuksena kosteutta siirtävälle) on miellyttävämpi käyttää.

    Kestoilu on todella palkitsevaa, suosittelen jatkamaan vaikka joskus huonompia hetkiä tulee. Meillä kaikki ei-niin-pommin-varmat-vaipat on käytössä merinovillahousujen (HH Wool Longies) kanssa ja vain body siinä päällä ja sukat. Näin tarkenee hienosti melko viileässä asunnossamme eikä tarvi pelätä ohivuotoja. Ja nämä villahousut ovat kyllä niin ihanat kun ei joka väliin synny pyykkiä, niille kun riittää tuuletus. Ja väritkin ihania!

    VastaaPoista
  11. Meillä alettiin käyttämään nepparillisia vaippoja vasta kun neiti oli niin iso, että repi auki tarralliset vaipat. Muuten mentiin tarravaipoilla. Itse tykkään PALJON enemmmän niistä. Nyt kuopuksella oli muutama neppari vaippa ja ne oli kauhean vaikea saada pienelle kunnolla päälle. Ensin oli liian kireä ja sitten liian löysä. Tätä ongelmaa ei tarroilla ole.

    Itse suosittelisin ostamaan muutaman erilaisen vaipan kokeiluun. Meille ei ainakaan kummallekaan lapselle myllymuksujen tai Fuzzin vaipat toiminut ollenkaan.

    Mulla on myös myynnissä paljon vaippoja. Jos haluat vähän halvemmalla kokeilla niitä. Itse nimittäin tein esikoisen kanssa sen virheen, että tilasin kauhean kasan samoja vaippoja ja ne ei istunut ollenkaan. Jouduin myymään kaikki. Nyt olenkin ostanut aina ensin hyväkuntoisen käytetyn ja sitten tilannut lisää jos on ollut hyvä.

    VastaaPoista
  12. Heips! En ehdi lukemaan kaikkia hienoja kommentteja joita olet jo saanut, mutta lisäämpä vielä oman vinkkini. Eli meillä pahimpaan vaippaihottuma-aikaan käytettiin lansinoh-voidetta (saa apteekista) ja paperista kuivaliinaa. Eli lansinohia terveelle ja vesipestylle iholle joka vaipanvaihdon yhteydessä. (Neitillä oli yhdessä vaiheessa niin herkkä iho, että myös rinnus oli jatkuvasti ihottumalla kun kuola kasteli vaatteet.) Lansinoh+paperikuivis kuitenkin mahdollistivat täyskestoilun ja pylly pysyi priimakunnossa. Suosittelen! =)
    Kuivaliinoina meillä käytetään myllymuksujen kuivaliinakangasta (saa Prismoista), paperiliinoja (imse vimse ja ruskovilla kokeiltu) tai mikrofleeceä, milloin mitäkin. Kaikki on toiminut yhtä hyvin. Silkkihoitoliinat taas oli yhtä tyhjän kanssa. =(

    Jos jaksat ja ehdit niin käy ihmeessä mun blogissa lukaisemassa "kestovaippaohje" jonka kirjoittelin kaverilleni lahjaksi kun hän aloitteli kestoilua. Siellä siis mun kokemuksia ja kantapään kautta opittuja juttuja kestoilusta.;)
    http://kotipesa.vuodatus.net/page/Kestovaippajuttu

    VastaaPoista
  13. Niin ja tuohon nepparit vai tarrat-kysymykseen vielä.. Meillä on molempia ja molemmat on hyviä. Meidän vaippakokoelma on semmoinen keräilyerä vähän kaikkea, monenlaiset toimii. Ei se kestoilu niin salatiedettä ole! =)

    VastaaPoista
  14. Kiitos superisti teille kaikille!
    Tein tänään kestovaippatilauksen ja jäämme odottamaan mitä Myllymuksut meille toimittaa.

    Tarroilla päädyimme ottamaan ja vaihtelevasti ohjeidenne mukaan mikrofleecea, kuivaliinaa ja coolmaxia taskuvaippaa ja all-in-one -tyyppiä.

    Luonnonmateriaaleja ette kehuneet, joten niitä ei nyt sitten otettu.

    VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.