lauantai 24. huhtikuuta 2010

Parasta sielun temppelille






Kevään ensinmäinen aamiainen terassilla



Puhdistumme niin, että kohisee! Dieetti on on vanha tuttu: hiivaton, sokeriton, viinaton -ja nämä karsivat aika lailla muutkin lisäaineet ruuastamme pois ja muutenkin vähän valikoimme tavallista tarkemmin. Pari viikkoa hellimme systeemiämme, syöden taas erityisen herkullista ruokaa.

Aamusella pohdin taas kerran luomua. Meillä on pääädytty kultaiseen keskitiehen, että sellaiset aineet ostetaan luomuna, jotka säilyvät hyvin ja hintaero tavalliseen ruokaan ei ole kohtuuton. Luomuna koitetan ostaa ainakin munat, pastat, puurot, maito, porkkanat perunat ja siemenet. Välillä on ostettu lihaakin. Kun siihen lisää metsiemme marjat, sienet, kalat ja omat yrtit, omenat ja muut, saa jo olla aika tyytyväinen.

Mitäpä muuta luomuna on edullista ostaa? Vinkkejä?

Ja mammonastakin puhdistumme: Koko kylän pihakirppistä varten on putsattu kaappeja ja komeroita pikkuhiljaa koko viikko. Hävettää kertoa, että vaatekaapin siivoukseen ja läpikäymiseen meni puolitoista vapaapäivää. Karsin rohkeammin kuin koskaan ja silti voisin vaatettaa vielä pienen afrikkalaisen kylän...

16 kommenttia:

  1. Minä olen viimeaikoina alkanut ostaa luomuna + täysjyvänä myös jauhot noiden mainitsemiesi lisäksi, ja maitotuotteet myös. Jännä juttu, "laktoosivammani" ei oirehdi ollenkaan kun juon luomumaitoa, vaikkei se laktoositonta olekaan...

    Terassiaamiaisenne näyttää niin herkulliselta! Ja vaatekaapin puhdistus tuntuu varmasti vapauttavalta, se pitäisi hoitaa täälläkin.

    VastaaPoista
  2. Ooh, respect luomuilulle. Meillä paljon vähemmän.. :(

    Puhdistuminen kuulostaa oikein hyvälle, myös mammonasta. Samaa pitäisi niin tehdä täällä ja itseasiassa varmastikin jokaisessa taloudessa jollain tavalla.

    ILOA!

    VastaaPoista
  3. Meillä on taloudessa vain kaksi aikuista ja ruokaa ostetaan ja tehdään vain se määrä, mikä todella tulee syötyä.

    Suunnittelen kiireisten arkiviikkojen ruoat ja kauppalistat etukäteen ja uskon, että pääsemme siksi loppupeleissä halvemmalla luomun korkeammasta hinnasta huolimatta. Vähemmän on enemmän. On mukavaa, kun viikolla ei tarvitse kiireessä miettiä mitä söisi, vaan kotona on puolivalmista tai ainakin aineet valmiina.

    Olemme herkuttelijoita, jotka käyvät harvoin ravintolassa. Kotona saa parempaa ruokaa :)

    Suositten: soapfactory.fi ja forsman.fi (reilun kaupan teet)

    VastaaPoista
  4. Mimmi: olen ymmärtänyt että laktoosi-intoleranssit usein pystyvät syömään luomumaitotuotteita. Ovat erilailla käsiteltyjä. Ymmärtääkseni nykyisessä maidon pastörointi homogenointiprosessissa maito hajoaa "liiaan pieniksi palasiksi" ja ihmiseen imeytyy sellaistakin mitä moni ei pysty sulattamaan.

    Anni: Pikkuhiljaa olen siirtynyt ja vähitellän toivoisin vielä lisää jaksavani ajatella luomu ja muita hyviä ruoka-asioita. Kuitenkaan muuttumatta ryppyotsaiseksi!

    Anonyymi: Totta tosiaan reilunkaupan teet tottakai.
    Sulla on hyvä filosofia! On niin totta, että turhaa menee ruokaa hukkaan monessa taloudessa. Luin kerran pysäyttävän artikkelin jossa laskettiin ruuan pilaantuminen ja muu hävikki:
    -kuljetukset
    -säilöntä
    -kaupan hyllyille pilaantuminen
    -kotijääkaappeilin unohtuminen ym

    Oli monta, monta kymmentä prosenttia. Onneksi on koira, joka syö melkein minkä tahansa ruuan lopun!

    VastaaPoista
  5. Meillä ostetaan luomua tilanteen mukaan. Jos on tarjolla, jos muistaa, jos ei ole kovin paljon kalliimpaa. Torilta tulee onneksi kesällä ostettua pienviljelijöiltä kaikenlaista. Nyt jatkan tomaattien pilkkomista, eivät taida olla luomua...

    VastaaPoista
  6. Luomu on monesti myös paremman makuista. Mutta totta puhut, joskus hintavertailu saa kääntymään ei-luomuun.
    Mutta luomun lisäksi tänä päivänä kiinnitän enemmän huomiota lähiruokaan. Lentotomaatteja en osta missään nimessä, olkoon vaikka kuinka halpoja. Enkä ulkomaalaista kurkkua. Maistuvat kauhealta! Mieluummin sitten lähellä tuotettua kalliimpaan hintaan, mutta vähemmän. Samoin mieluummin lähimeijerin maitoa...

    VastaaPoista
  7. Käytän tosi harvoin liemikuutioita, mutta jos käytän, niin ehdottomasti luomua. Luomukuutioissa ei ole natriumglutamaattia.

    Pihakirppikset ovat tosi kivoja!

    VastaaPoista
  8. Minulla oli kerran oma kasvimaa. Se antoi luomua sadan erilaisen kasvin voimalla! Samalla tuli luomuliikuntaa kehon muotojen iloksi! Luin aamun iloksi useita postauksiasi. Erityisesti ihastuin saviseen venetyttòòn. Aiotko lasittaa rakusi?

    VastaaPoista
  9. Oi, tuo puhdistautumisesi kuulostaa hyvältä! Täällä samansuuntaisia suunnitelmia!

    Taidatkin olla sillä kylällä, jonka kirppistä minäkin mainostin blogissani, vai mitä?

    Mukavaa kirppistä, meillä se on vielä edessä!

    VastaaPoista
  10. Kuulostaa hyvältä tuo dieetti :) itsekin yritän viettää sellaista lähes kaiken aikaa. Tosin sokerin kohdalla pitää vähän joustaa, koska onhan hedelmissäkin sokeria...

    Itse panostan myös luomuun. Kuulun luomuruokapiiriin, josta saan laadukkaita ruoka-aineita kohtuuhintaan. Tosin itsekin ottaisin mielelläni kaikki vinkit vastaan, miten tehdä luomuillen ruokaa kohtuuhintaan. Mutta ajattelen aina, että sen mitä menee nyt ruokaan, säästän myöhemmin esim. sairaanhoitomaksuissa. Ja toinen ajatukseni on, että ruoka ei ole vain nälän tyydyttämistä varten, vaan kehon ja mielen rakennusainetta.

    VastaaPoista
  11. Luomuna meille ostetaan aina maito. Yleensä myös puurohiutaleetkin, jauhot meille on viime aikoina ostanut anoppi suoraan myllystä, luomua nekin. Enemmänkin olisi kiva suosia luomua, mutta se hinta määrää ainakin meillä ruokaostoksissa aika tavalla. Ruokaa menee ihan tolkuttomia määriä ja kukkaronnyörit ei vaan salli koko ostoskorin muuttamista luomuiseen. Harmittaa kamalasti.

    Taidettiin pyöriä tänään siellä teidän suunnalla pihakirppiksellä, tuskimpa osuttiin kuitenkaan sinun pöydän ääreen. Kiva olisi ollut törmätä.

    VastaaPoista
  12. Kirjailijatar: Torimeininki on ihanaa! Liian harvoin tulee käytyä. hankala kaydä, kun ovat jo kiinni kun töistä pääsen, mutta lomalla sitten taas.

    Kotivalo: luomu maistuu karkille. Joskus porkkanatkaan ei selviä keittoon asti, kun niitä popsii siinä kuoriessaan.

    Omenaminttu, kiitos vinkistä!


    LIssu: kiitos, ilahdutti! Olen usein lasittanut vain osan työstä. Tulee kiva karhean ja lasitetun kontrasti, mutta useimmiten jätän ilman lasitetta.

    Nonna: HUH, väsynyt kokopäivän myyntitouhusta. Väsynyt mutta onnellinen. Mukavaa kun kaupunginosat ovat innostuneet näistä. Toivotan hyvää myyntionnea ja aurinkoista ilmaa!

    Sini: Hedelmien oma sokeri on hyvää sokeria, toista kuin valkoisen sokerin "tyhjät kalorit"

    Itsekkin kuuluin joskus luomuruokapiiriin josta hankin säkeittäin hirssiä, tattaria ja vihanneksia.

    Jonna: harmi, ettei törmätty, olisi ollut sympaattista!
    Monet sanovat että luomuruuan hinta on se todellinen oikea ruuan hinta, toiset taas, että maailma ei riittäisi nykyisenkään vertaa ruokkkimaan ihmisiä, jos kaikki söisivät luomua. (paisi jos kukaan ei söisi lihaa?) tiedä sitten mikä on totuus, mutta tällä keskitiellä koitamme edetä :)

    VastaaPoista
  13. Kiitos hyvistä vinkeistä!Tilasin aamusta meille tyttärien kanssa Valtterilta ens sunnuntaiksi kirppispöydän = eli romppeiden läpi käyminen alkoi -ja muistin just että olen unohtanut yhden lapsen koulun hyvän ruokapiirin käyttämisen luomujuttujen ja lähiruuan suhteen .Huomenna nimi taas listaan.Kuvasi ovat kauniit!

    VastaaPoista
  14. Mitä nuo ensimmäisten kuvien sörsselit sisältää? Mustikkaa, mutta mitä muuta..? :)

    VastaaPoista
  15. Maria:Valtteri taitaa olla hyvä paikka, en ole koskaan käynyt siellä, hietsun torilla sen sijaan lähesjoka päivä kesäisin, kun kuljen ohi.

    Marika: Taustalla on verigreippimehu minulle ja appelsiini Miehelle.

    Smoothiessä on luomujogurttia, mustikkaa, vadelmaa ja banaania. Joskus kaurapuuron tai mehun loppukin. Pähkinärouhetta tai auringonkukansiemeniä.

    VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.