sunnuntai 3. lokakuuta 2010

PuutalossaAjoimme iltamyöhällä Tampereelta kotiin. Hieman väsähtäneenä edellis illan häistä. Eteisessä vastaan puski vanhan talon tuoksahdus. Vanha puutalo. Kaksi päivää asumatta ja sen haistaa. Aukaisimme kaikki ovet viileän kosteasta ulkoilmasta huolimatta.

Päätin ostaa vaatekaappeihin setripuisia noppia raikastamaan. Mutta mitä vielä? Olemme jo lisänneet ilmanvaihtoa tekemällä hormiin räppänän. Nyt en jaksa ajatella. Levittelen kasvonaamion ja kiipeän löylyyn. Viikonlopun tavarat saavat jäädä eteiseen kasalle. Tahdon rauhoittua ennen työviikkoa. Lukea hetken hyvää kirjaa.

17 kommenttia:

 1. Ihana mekko! Ja hauska idea alla neuleen uusiokäytöstä!

  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Oi, miten kaunis mekko!

  Hei, me laitettiin hormituuletin, se auttoi huimasti siihen vanhan talon hajuun. Se pyörii tuolla alhaalla nonstop.

  VastaaPoista
 3. Jaaha, kone näköjään jumitti ja tuli aika moneen kertaan sanottua... mutta kyllä mekko sen kestää :)

  VastaaPoista
 4. Vekarus: kiitos ja pirteää viikkoa sinnekin, pahin on takana, kun on ekana amuna saanut itsensä ajoissa ylös!

  Siina*k: kiitos vinkistä, alan heti selvittämään olisiko siitä ratkaisuksi meille. Oliko tyyris asentaa/hankinta?

  Merja: Nyt on pakko uskoa! (otin muutaman pois, mutta jätin kunnon kehut!)

  VastaaPoista
 5. On muuten hassu, että joka talolla on oma ominaishajunsa. Muistan lapsuudesta vielä sukulaistalon oman hajun, josta tuli kiva fiilis!

  Mekkosi on aivan ihana!

  VastaaPoista
 6. Minäkin kehun mekkoa ja sen ihanaa väriä.

  Sama meillä tuon tuoksun kanssa. Luulisin, että riittävät korvausilmaventtiilit helpoittaisivat asiaa. Kait ne ovat myös vanhat fyllit seinissä, mitkä pitävät ominaistuoksua yllä.

  VastaaPoista
 7. Nonna: Kullakin perheellä ja talolla tosiaan on oma ominaishaju. Muistan kun lapsena juhlien jälkeen äiti pyöritteli jotain huivia käsissään ja ihmetteli keneltä se on unohtunut. Otin sen käsiini ja nuuhkaisin ja ilmoitin kenen huivi mielestäni oli!

  Kai meidän on jokin läpi vielä seinään tehtävä. Olen nyt koittanut paikallistaa ongelmaa ja tullut siihen tulokseen, että keskikerroksen aula.
  Mielestäni se on vähän kumma paikka. Avoin molempiin kerroksiin. Luulisi ilman vaihtuvan kun etukuistikin on huonosti eristetty.

  Seiniin on laitettu maalin alle uusi tasoitetapetti. Melkein kaikki pinnat on uusittu.

  VastaaPoista
 8. Mua ei puutalon tuoksu haittaa. Ehkä pitäisi haitata, että muut haistavat minusta että asun puutalossa. En välitä:)

  VastaaPoista
 9. Liivia: ehkä teidän puutalo tuoksuu paremmalta! Vedin vaatteitani kassista Tamperella, ne jotka olivat olleet käyttämätönnä kauan olivat imeneet puutalon tuoksin. Minä juuri sitä hirvittelin, että kannanko tätä mukanani, ja kotosalla en edes huomaa, pohdin.

  Sama on koira ihmisillä, osa tuoksahtaa koiralle, sitäkään en varmaan itse huomaisi...olen joskus kavereilta kysynyt, että haiseeko meillä koira. Olen jotenkin hajuherkkä itse, alan metroissakin helposti "hengitellä kaulaliinan läpi".

  VastaaPoista
 10. Mistä noita seetripuisia noppia saa ostaa? Olen itsekin halunnut jotain raikastusta tuovaa vaatehuoneeseen.
  Alina

  VastaaPoista
 11. Oletan että stocmannilta, mutta bodyshopkin saattaa tarjota jotain sen tapaista vaikka öljyjä. En ole vielä ehtinyt etsimään, mutta sieltä ajattelin onneani koittaa.

  VastaaPoista
 12. Teillähän on siis vanha rintamamiestalo? Purueristeinen tai vastaava ja puurunkoinen? Ja kun kerroit että kaikki pinnat on uusittu, tasoitetapetit ja maalit? Sanoisin että näin kauko-analyysina ja tietämättä tietenkään kaikkea, talon rakenne ei enää hengitä, muovi-/uretaanimaalit, lasikuitutapetit... ilma ei vaihdu kuten talo on suunniteltu toimimaan. Pinnoissa on nyt ikäänkuin muovipinnoite.

  Asemalla kun alakerrasta lähti asbestit, muovimatot ja linoleumit lattiasta talo tuntui vetävän henkeä ensi kertaa vuosikymmeniin ja siitä lähtien on hengitellyt kuin uutta elämää puhkuen. Alta paljastui puun, puu-uunien ja tervan tuoksua. Eristää ja remontoida voi luonnonmukaisilla ja hengittävillä materiaaleilla.

  Ehdottaisin ratkaisuna lisäämään koneellista ilmanvaihtoa, laittaa talo vähän niin kuin hengityskoneeseen.

  VastaaPoista
 13. Parolan asema:

  kiitos pitkästä vastauksesta ja kaukoanalyysistä!

  Rintamamiestalo on, puurunkoinen ja jo muuton yhteydessä tehdyssä kuntotarkastuksessa havaittu puutteita ilmastoitumisessa, muten talo luokiteltiin olevan tavanomaista paremmassa kunnossa...

  Lasikuitutapetteja ei ole missään, eikä mitään muovisia muitakaan tiiviitä päälysteitä tukkimassa. tilanne on tekemämme remontin jälkeen kyllä parantunut, mutta asumattomuus nostattaa sen parissa päivässä uudelleen esiin.

  Eli emme ole paketoineet taloa hengittämättömäksi, tasoitetapetit on paksua paperia käsittääkseni, eikä sitäkään ole kuin osassa alakertaa. Muualla siis tavalliset maalit. Kellari on kuiva ja hajuton.

  Puulattioita on meilläkin kaivettu esiin. Vielä löytyy muutama inha kokolattiamaton palanen portaista matkalla kellariin ja yläkerran vessasta hirveä muovimatto revittäneen tää talvena. (helpottavaa!)

  Ongelmat siis eteinen ja yläkerran makuuhuoneista toinen.

  Ajattelimme vielä kokeilla perinteisiä ilamastointiläpivetoja suoraan ulos tai hormiin siis eteiseenkin. Yhden tällaisen tekeminen helpotti jo kovasti asiaa makuu huoneessa.

  Kiitos vielä ajatuksistasi!

  VastaaPoista
 14. Meillä on vuokra-asunnossa otsonointi käynnissä tällä hetkellä. Eteisessä on (toivottavasti oli) pistävä haju. Otsonointi ei kai ole kuin tilapäisratkaisu, kerron kun tiedän hävisikö haju!

  VastaaPoista
 15. Sehän kuulostaa jännältä. Ilmeisesti sillä teidän hajullannekin on ollut jokin väliaikainen häjunlähde? Oliko tiedossa?

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.