lauantai 9. tammikuuta 2010

Uinu, uinu

Puutarhani uinuu paksun lumipeitteen alla. Ihan tuntuu hullulta ajatella, että se siitä keväällä tokenee. Ollapa etelässä, missä puutarha vihertäisi ympärivuoden ja pakkanen ei aina nitistäisi laventeliani, kärhöni ei paleltuisi, puksipuutani ei tarvitsisi nostaa sisään eikä jännittää lumen raskauttamien tuijien puolesta. Joka kevät ei tarvitsisi "aloittaa alusta". Kaikkein surkein on tilanne lumettomina vuosina, kun lumi ei anna suojaa.Kateutta, kyllä, kuitenkin olen oppinut nauttimaan tästäkin. Lumisina vuosina puutarha on levollisen kaunis ja kiitos näistä neljästä erilaisesta kaudesta.
Kukapa tietäisi jos kyllästyisin koko puutarhaan, jos sitä pitäisi ruopsuttaa 12 kuukautta vuodessa! Jos aina kukkisivat lapsen pään kokoiset koreilijat.

keväällä ei saisi kokea sitä miten iloiseksi tulee kovin pienestä. Ehkei olisi huomannut, että leskenlehti on olemassakaan. Kukapa osaisi nauttia keskikesällä liiskaantuneen ruohon seasta pistävästä kukasta, mutta kevään ensinmäiset pelastavat koko päivän.

Täälä fiilistelen talvisin.

9 kommenttia:

 1. Yhdyn jälkipuoliskoon, sillä uskon että talvella kertyy tarmoa ja uutta intoa puhteisiin. Sitäpaitsi talven kinokset ja niiden tuomat pinnat on mitä hienoimpia. Itse ihastelen naapurin katoille muodostuneita auringonpaisteisia lumidyynejä.

  VastaaPoista
 2. Talvi tuo hyvän lepoajan puutarhurille. Ja lumi hyvän suojan kasveille.

  Kirottuja ovat vaan talven tuholaiset myyrät ja jänikset.

  Ihanassa paikassa fiilistelet - taidat laittaa omiin suosikkeihinkin :)

  Lokoisaa lauantaita!

  VastaaPoista
 3. Totta turiset. Täällä vitosvyöhykkeellä se vasta jännittävää on kevään jälkeen arvuutella, kuka ja mikä on talven kestänyt. Lunta tosin lienee yleensä suojaksi enemmän kuin siellä teillä. Ja sinuakin kadehditaan: pihasi on ISO! Ja näyttää muuten tosi kivalta! Kevättä odotellessa.. :)

  VastaaPoista
 4. Minä aina jaksan ihmetellä, että miten se luonto jaksaakin taas herätä ja kasvaa niin valtavasti, niin lyhyessä ajassa, ja niin suurissa lämpötilavaihteluissa, miinus kolmestakymmenestä plus kolmeenkymmeneen!

  VastaaPoista
 5. Minäkin iloitsen lumisesta puutarhasta, koska se on tosiaankin kauniimpi ja levollinen. Laiskana puutarhurina en nimittäin ole jaksanut syksyllä haravoida kunnolla. Lumi on siis armelias peitto.

  VastaaPoista
 6. Viehättävä tuo portti lumipeitteessä <3 Miten levollinen, rauhoittava fiilis. Ehkä se on tarpeen meille jotta saamme talvella kääriytyä peiton alle lepäämään.... ja jokaisena keväänä kasvun ihme jaksaa yllättää yhtä paljon!

  Kiitos kivasta linkistä, otin talteen.

  VastaaPoista
 7. Kaunis on uinuva pihaasi!
  Ihailen aina kaikkia ihmisiä, jotka tykkäävät ja rakastavat puutarhan hommia.
  Itse olen väärä tyyppi sellaiseen, mutta jotenkin toivon, että saisin ensi kesääksi edes yrttejä jonnekin laitettu.

  VastaaPoista
 8. Kaunis on puutarhasi talvisessa puvussaan. Jos se olisi etelàssà, vaikkapa saapasmaassa, sinà kuopsutaisit puutarhassasi JOKA pàivà, tai ainaskin melkein. Ainaskin taistelisit kaikenlaisia lehtià syòvià òtòkòità vasteen, jos et myrkkyjà kàyttàisi. Taistelisit milloin kuivuutta milloin rankkasateita vastaan jne. Kokemusta on. Aina vaan ihastuneempi olen Suomen neljàstà vuodenajasta.

  VastaaPoista
 9. Valkoinen persilja: se taisi olla se kuva jota luulin hiekkarannaksi.

  Minttumaari: Tajusin juuri, että inulla on omenpuuntaimien rungot suojaamatta. Oh, en millään jaksaisi nyt mennä suojaamaa: verkko on vajassa vajan edessä kinos lunta ja ovi jäätynyt kiinni!

  Outi: vitosvyöhyke tuo haastetta. Mutta totta sekin että lumi antaa tarvittavaa suojaa.

  Kotivalo: Sanos muuta! Enkä vaan voi käsittää sitäkään että mikä tekee toisesta kasvista sään kestävän ikivihreän. Ja puut, miten ne kestävät?

  Kirjailijatar: hyvin sanottu, lumi on armelias peitto. KAuheaa on kun on joskus joutunut katselemaan mustaa maata lähes koko talven.

  Pirkko: Taka pihalla ei ole juuri kävelty, joten lumipeite on tyynnyttävän koskematon ja maisema rauhallinen.

  Krista: Jokainen nauttii omalla tavallaan pihastaan. Sedälläni oli hoitamaton piha joka muuttui ihanaksi villipuutarhaksi. Niittymäiseksi. Se oli kaunis.

  Lissu: totta. Lumi tuhoaa monet tuholaisetkin ja saamme olla luomuja. Ja kokoajan saisi olla kastelemassa. Puolensa kussakin siis.

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.