maanantai 16. elokuuta 2010

KiertoaPieni biojätekomposti oli ahkeroinut meille hienoa tuoksuvaa multaa viisi ämpäriä. Kiitos! Loppu vähän karkeampaa. Annoimme sen olla, mylläsimme kompostin ja katsomme kohta toiveikkaana lehtikompostin suuntaan toisen saaliin toivossa.

Tahtoisin ajatella, että kippaan puhdasta multaa kasvimaalle, kun se tulee omista ruuan jätteistä ja hedelmän kuorista. Kuitenkin, pieni epäilys jäytää kun ajattelen, mitä kaikkea mahtaa olla noissa appelsiinin ja banaanin kuorissa, joita maailman laidalta tänne rahdataan. Mitä on ruiskutettu kaupan omenaan, joka rypyttä sinnittelee nahistuvan kotiomenan vierellä. Tottakai myrkytkin joskus ja jotenkin hajoavat ja puoliintuvat, mutta miten?

Lehtikompostimme antaa meille ehkä sittenkin luomumman mullan.

8 kommenttia:

 1. Olet oikeassa miettiessàsi, millà ilveellà varsinkin omenat selviàvàt kuukausi tolkulla niin ihmeen siloisina!!! Voiskos ne kuoret haudata jonnekin muualle? Tuon edellisen postauksesi kohdalla vatsa alkoi kurnia oikein riivatusti. On sinulla mahtava mies. Halaa hàntà minunkin puolestani.

  VastaaPoista
 2. Oma multa paras multa! Olen miettinyt pienen kompostorin hankkimista takapihalle, mutta ehkä odotan vielä hetken, kun tiedän, että vain vuoden tässä enää asumme.

  VastaaPoista
 3. Olipa kiltti komposti :)

  Me purettiin komposti pari vuotta sitten, eikä ole saatu uutta aikaiseksi. Aika onnetonta on siis täällä sillä saralla.

  VastaaPoista
 4. Lissu: Appelsiinin ja banaanien kuorien kanssa on ihan sama ongelma, joten herää kysymys mihin sitten enää bioroskista voisi käytää?

  Ehkä joku taho tietää mitä kompostoinnissa tapahtuu ja miten palaminen vaikuttaa.

  Miestä halattu, joka välissä.

  Solen: tai hei, tee hyvä työ ja pykää se komposti sinne pihaan, niin seuraavat käyttävät biojätteen lajittelua todennäköisemmin! Vuodessakin syntyy jo hyvät satsit.

  Kirjailijatar: niin juuri, hellyydellä ajattelen sitä pikku kuumakallea, joka tekee töitä lähes vuoden ympäri sää kuin sää!

  VastaaPoista
 5. Samoja ajatuksia itsekin pyörittelin, kun kävin kattilallisen kuoria kompostiin kippaamassa. Kaikenkarvaisia torjunta-aineita taisi multiin sujahtaa.

  VastaaPoista
 6. Kultsin kämppä: en siis ihan yksin ole tätä keksinyt surra.

  VastaaPoista
 7. Talomme edelliset asukkaat olivat perustaneet takapihan nurkkaan tunkion. Eli olivat vaan kipanneet sinne kaiken mahdollisen kasaksi. Se oli kai jonkinlainen entisajan komposti? Me se kyllä siivottiin pois.. Kun noita pieniä harmaita otuksiakin vilisti sen verran villisti, kerran ihan sisälläkin asti.

  Oikeaa kompostia on harkittu ja harkitaan. Tällä hetkellä viemme biojätteet astiaan, jonka biojäteauto käy viikoittain tyhjentämässä.

  VastaaPoista
 8. //J: joo maalla varsinkin toimittiin ennen niin, mutta kaupungissakin. Ja sinne kipattiin kaikki mahdollinen, ei ollut tarkoituskaan sieltä multaa kasvimaalle saada. Hukkaan heitettyä.

  Kompostin alle kannattaa laittaa verkko, niin ei mikään sinne kaivaudu. Meillä en ole tavannut siimahäntiä. Kop kop kop.

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.