perjantai 8. huhtikuuta 2011

Turku ennenOn vaikea ymmärtää mitä ihmisten päässä liikkui silloin 60-luvun tienoolla kun tämäkin rakennus revittiin maan tasalle. Kenen ideologian vastainen se oli? Menkääpä katsomaan millainen palikka siinä on nyt!

Minulle ei ole tuo motiivi selvinnyt. Maailmallahan talovanhuksissa on kauniit julkisivut paikallaan ja sisältäpäin ne ovat kuin uusia. Miksei meillä? Tämäkin olisi kestänyt hyvin hoidettuna toisenkin vuosisadan ja mikä ettei kauempaakin. Ja toinen asia, ihan käytännön juttu, mikä minua ihmetyttää, on se että miten Suomella on ollut varaa repiä nämä talot alas ja rakentaa uusi tilalle. Eihän meillä ole nytkään varaa repiä näiden tilalle tulleita kammotuksia alas.Tämä ei suinkaan ole vahakabinetista. Tuo kaunis, upeasti säilynyt nainen on ilmielävä Työläismuseon roolilleen omistautunut työntekijä. Kesän sanotaan olevan parasta aikaa käydä katsomassa pajoja ja toimintaa, mutta talven hiljaisuudessa "kyselijä" (tiedätte kenestä puhun) sai kysyä sydämensä kyllyydestä ja museoväellä oli aikaa vastata. (Minä hapuilin kuumissani tuolia alleni.)Logomo oli kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus. Siellä saattoi jakautua maun mukaan helposti eri näyttelyihin tai jättää jo levottomaksi käyneen pikkuväen pelaamaan ja leikkimään keskiaulaan. Logomossakin oli historiaa tarjolla. "Tuli on irti!" -näyttely upposi koko perheeseen. Mm Turun palosta oli tehty mahtava installaatioanimaatio, joka näytti miten totaalinen palo oli ja miten se eteni.Tervetullut lepohetki säkkituoleilla venyi. Siinä kelpasi köllöttää jos vaan sieti katsoa ylle asetetuista monitoreistä jalkapalloa.
11 kommenttia:

 1. Joo, tämä Turun silmitön silpominen ei mene mullakaan jakeluun. Mitä pidempään täällä asun, sitä enemmn mulle avautuu ennen-jälkeen asetelma, ja oikeasti, tosi raaásti täällä on pantu nurin upeita taloja, kokonaisuuksia, miljöitä.

  Asuttiin yliopistonkadulla ja mietin että hetkinen, eihän täällä ole yliopistoa. No eipä niin, se on jyrätty pois. Kaunis vanha talo keskeisellä paikalla. Ja arvannette millaista 70-luvun muotokieltä paikalla nykyään.

  Mua itkettää ja harmittaa. Miten voi olla niin erilainen käsitys toimivasta kaupungista, etteikö toimiva kerroksellisuus olisi kaikkien mielestä hieno juttu!

  Arhg, raivts, suutts!!!

  Mutta, Onhan täällä sentään kaunistakin ja hienoa: käsityöläismuseo kokonaisuudessaan. Ihana!
  innaa eivät ole uskaltaneet purkaa, vaikka sen ympäristö onkin tehty mahdollisimman luotaantyöntäväksi. Pieni puistopläntti ei oikein pelasta sitä "keskellä ei mitään"-tunnelmaa.

  Eikun, munhan piti kehua niitä hyviä...
  Sori. pääsin urputuksen vauhtiin.

  Täällä siis on myös hyviä ja kauniita. Konservatorio. Manilla.

  Joo.

  VastaaPoista
 2. Ollaan oltu silloin ilmeisesti kauhean edistyksellisiä? En yhtään tiedä tai ymmärrä minäkään. Pitäisi päästää se teidän perheen kyselijä jonkun aikalaispäättäjän pakeille!

  VastaaPoista
 3. Isoinpapu: niin ja tämä sama kauhistuksen hirvistys on kulkenut läpi suomen!

  Käymme aina katsomassa valokuvanäyttelyt menneiden vuosien Helsingistä ja mm. koko asfalttiviidakko Pasila, on ollut joskus ihastuttavaa puutaloasutusta. Ja keskustassa moni kaunis rakennus saanut väistyä sekundan tieltä. Tampereen sanotaan välttyneen pahimmalta, koska Hämäläiset oli niin hitaita touhuissaan, että järki ehti tulla väliin.

  Turkuun jäi vielä katsottavaa. Ens kerralla konservatorion ja MAnillan kautta, Linnaankin voisi olla mukava kesäsellä.

  Vilijonkka: joo Kyselijä jos pääsis vastakkain jonkun sen sortin setiksen kanssa niin alettais saada vastauksia! Edes ymmärryksen laihaa lohtua kun näkymät piloilla ja homeongelma tilalla.

  VastaaPoista
 4. Restaurointityöelämän aikana tätä samaista asiaa ihmeteltiin kovasti sydän kipeänä.

  Usein syynä todettiin tekniikan puute. Kuuluihan noihin purettuihin taloihin alunperin takapihan huussit ja pienet ikkunaluukut tuuletusta varten. Ehkä purkuvimma on ymmärretävää, kun haluttiin "toimivia" taloja. Näin myöhemmin on saatu todeta että aikamoisia itiöpesiä ovat. Onhan purkuvimma ollut kamalankatalaa ja anteeksiantamatonta...

  Valkoinen persilja :)

  VastaaPoista
 5. Meinasinkin kysyä, että missä tuo kuvan paikka on, kunnes klikkasin kuvaa isommaksi. Vai Börsin pöheikkö. Onpa tosiaan pantu kaunis talo alas ja rumaa tilalle!

  Kuvasi vahvistavat, että tuonne Logomoon mun täytyy päästä kans... Kaunista!

  Että Turun reissua suunnittelemaan!
  Mukavaa viikonloppua!
  Mikäs viikko menossa? Milloin näytät vaavinhuonetta?

  VastaaPoista
 6. Valkoinen persilja: Syynä tai tekosyynä. Luulen että monessa olisi onnistuttu sisätiloja muuttamalla, jos tahtoa olisi ollut. Jos ei nyt ihan kaikkia kuraeteisiä ole saatu tehtyä, niin sisävessat nyt ainakin.

  Nonna: täälä ei tapahdu mitään :(
  mies on ollut kaksiviikkoa matkoilla yhtä päivää lukuunottamatta ja minä maannut olkapää tohjona kovassa kuumeessa reporankana. Luulen että tässä suunnitelmat siirtyy, yksin mies kun ei ehdi sitä mitä kaksi.

  Onneksi on vielä aikaa, eli puolivälissä mennään (vko 20). Huone on sentään saatu sen verran tyhjäksi, että siinä pääsee rakantamaan vessan lattiaa, ja sitä kautta asiat edistyy huomenna kun mies tulee kotiin.

  VastaaPoista
 7. Raivostun joka kerta kun puhe kääntyy vanhojen talojen alasajamiseen.

  Kolme vuotta sitten omasta kunnastani pistettiin matalaksi miltei ainoa keskustan vanha talo, vankka kivitalo. Kuulemma siksi, että sen nykyaikaistaminen olisi maksanut muutaman tuhannen enemmän kuin sen tilalle uuden rakentaminen. Tietenkin päättäjät valitsivat halmemman vaihtoehdon, ja 500 kertaa rumemman.
  Tiedän monta tyyppiä, jotka pitävät uutta hirvitystä tyylikkäämpänä kuin sitä vanhaa, että minkäs teet, kun kauneus on katsojan silmässä. Tai enemmistöllä huono maku, miten vaan asian haluaa ilmaista.

  VastaaPoista
 8. Liivia: Sitä tehdään siis vieläkin!?

  Vanhaa taloa melkein neljä vuotta kunnostaneena ymmärrän kyllä, että uuden rakentaa noin vuodessa ja vanhan kanssa on lähes ikuinen rumba käynnissä, mutta silti...!

  VastaaPoista
 9. Samaa mieltä tuosta vanhojen talojen hävittämisestä! Turussahan ihan vastikään, juuri sopivasti kulttuuripääkaupunkivuoden alkamisen kunniaksi, laitettiin matalaksi kuuluisa jugend-mallinen Sininen talo. Olin katsellut sitä monta vuotta bussin ikkunasta ja sitten yhtäkkiä se oli poissa. En ymmärrä miksei edes kauniita ikkunoita voitu irroittaa ja säästää. Nyyh.

  Minäkin tykkäsin Logomosta, vaikka sitä on kalleutensa vuoksi parjattukin. Hyvä juttu on myös se, että sitä varten ei rakennettu uutta rakennusta vaan se sijoitettiin vanhoihin makasiineihin. Ja upea tila onkin. Aion käydä vielä monta kertaa tämän vuoden puolella :)

  VastaaPoista
 10. Kotilo:
  Tuon Sinisen talonhävittäminen: luulisi että siitä olisi noussut hirvee haloo nimenomaan näin kulttuurivuonna! ja on se kans kumma, kun ei voida vaikka etukäteen ilmoittaa että halukkaat saa tulla irroittamaan käypiä kauniitä osia, jos jotain sitten kaikesta huolimatta puretaan :(

  VastaaPoista
 11. Jaajaa!Ei sitten Börssin perään itkiessä ja Logomoa hehkuttaessa käväissyt mielessä että VR:n turun konepajan lakkautuksessa meni 220 ihmisen työpaikka.
  Merkillistä kun Turussa työnteko ei ole "guldduuria"!
  "Siellä työn ja tiedon puistot;hohhoijaa!"

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.