lauantai 1. toukokuuta 2010

Hankala paikka
Viimeviikolla
piti mennä vain pihakukkia ostaman rautakauppareissulla, mutta mies käänsikin ratin Plantageniin. Halutessaan hän tietää kyllä mistä narusta vetää. Saaliiksi orvokit etupihan ruukkuun ja takapihalle heräteostona näitä kivikkokasveja, joihin molemmat ihastuimme.

Kylpyhuoneen ikkuna on maanrajassa. Tähän asti siinä on ollut sellainen kivinen hankala hoitamaton kohta, jossa mikään ei menesty. Sitä olen "silmä kipeänä" tuijotellut suihkutellessani. Viimekesänä siirsin siihen kallion päälle vuorenkilpiä. Selvisivät talvesta. Nyt kannoimme ikkunan alle sammaloituneet luonnon kivet ja tein kivenkoloihin hiekkamultasekoituksen kivikkokasveja varten. Odotan että pakkasyöt ovat varmasti takana ennenkuin istutan ne.


Puolivalmis näkymä.Toivon, että saisin kivikkokasvit menestymään tuossa missä nyt on vain multaa. Kovin on varjoisa nurkka.


Sama nurkka olohuoneen ikkunasta käsin.

15 kommenttia:

 1. Hyviä ostoksia - kannatti kääntää rattia.

  Toivottavasti viihtyvät uudella paikallaan. Suihkussa kauniiden istutusten katselu olisi rauhoittavaa.

  VastaaPoista
 2. Tuo yläkuva on aivan upea, katsoin että joku kylpylä tai vastaava olisi. Mahtavalta tulee varmaan näyttämään valmiina, toivotaan että kasvit alkavat viihtymään siinä niin saat upean suihkumaiseman! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea istutuksillesi!Kyllä nuo tuossa katsomassasi paikassa pärjäävät!meillä saman tyyppisiä varjoisassa piha-muurin kulmauksessa ja ovat jo nyt ihanan vihreinä kurkkimassa kevättä!Miehet ovat aika aarteita kun yllättävät meitä naisia mieluisilla kurvauksilla milloin minnekin: D Iloista toukokuuta !

  VastaaPoista
 4. Oi, ihanalta näyttää jo nyt, kauniit kuvat! Minäkin rakastan kivikkokasveja!

  VastaaPoista
 5. Plantagenit yms semmoiset paikat ovat paikkoja, joista ei koskaa tulla ulos ilman aarteita. Kyllà nuo kasvisi selviàvàt. Saat aikaan ihan japanilaisen tunnelman.

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuosta ikkunasta kelpaa katsella ulos; levollinen, mutta kiinnostava näkymä. Kaunista!

  Yleensä kivikkokasvit rakastavat valoa. Ne ovat erikoistuneet niukkaravinteisiin ja paahtaviin paikkoihin, joissa muut kasvit eivät pärjää. Itse en ole kokeillut kivikkokasveja varjossa, mutta voisin kuvitella, että ne väsähtävät muutaman vuoden kuluessa. Kivikkokasvit laakeissa saviruukuissa rappusten askelmilla on kaunista ja helppoa.

  Varjoiseeen paikkaan voisi sopia taponlehti, pikkutalvio (talvellakin vihreät), ketunleipä ja kielo. Tosin näille kasveille maata pitäisi hieman muuttaa tuoreemmaksi. Myös vuorenkilpi viihtyy ravinteikkaassa maassa.

  Kasvit kyllä selviävät, mutta ne kukoistavat, torjuvat tuholaiset ja vaativat paljon vähemmän hoitoa, kun saavat kasvaa siellä, mihin evoluutio on ne sovittanut.

  VastaaPoista
 7. Hyvältähän tuo näyttää! Ensin luulin, että postaat Japanista...

  VastaaPoista
 8. Kivikkopuutarhat ovat kauniita! Minäkin olen yrittänyt yhteen kohtaan pihaa sellaista. Ei siitä kovin hyvä tullut, mutta sinulla on lupaava alku.

  VastaaPoista
 9. Kaunis japanilaishenkinen maisema aukeaa ikkunasta!

  Luulen, että voit jo istuttaa.

  VastaaPoista
 10. Minttumaari ja Mimmi: Pala puurtarhaa heti aamusuihkussa. Sellaisista asioista saan energiaa päivään.

  Maria: Muuri kuulostaa vähäravinteiselta ja kuivahkolta. Minun pitää varoa, etteivät saa liikaa vettä. Aamuaurinko tähän onneksi paistelee.

  Pellonpientareella: Kiitos! Kivikkokasveissa on jotain! Ovat kasvaneet ihan omanlaisikseen. Kasvitarhan boheemit.

  Lissu: juu, plantagen ja ikea, aina tarttuu jotain mukaan vaikka kuinka päättäis että mitään ei tarvi (miksi sitten menen sinne?)

  Anonyymi: Kiitos asiantuntemuksesta. Tiedän koittavani kepillä jäätä, mutta minulla on nyt fiksautuma siitä miltä toivon tuon nurkan näyttävän. Onneksi se on kalliolla ja siten ei kerää vettä ja koitin köyhdyttää multaakin. Ei ollut onneksi kuin kympin satsaus nämä neljä täppärää kivikkokasveja.

  Liivia. :) vähän Japania toivoinkin tähän!

  Kirjailijatar: Ehkä se siitä vielä, kunhan et ruoki multaa liiaksi!

  Teija: huomenna, vapaapäivänä menen aamuauringossa istuttamaan. Taidan vielä lisätä vähän hiekkaa sekaan...

  VastaaPoista
 11. Kaunista. Ja kovin kaunista oli lehdessäkin!! = )

  VastaaPoista
 12. Tiiäks, meillä ainakin kivikkokasvit ovat käytännössä pelkkien kivien päällä (okei, tosi vähän multaa ja hiekkaa yms.) ja ovat pärjänneet ihan hyvin varjoisalla kohtaa.

  Eli luulis näidenkin menestyvän! :)

  VastaaPoista
 13. Saattaa olla hankalakin paikka mutta kaunis on, ennen kaikkea. Ainakin nyt! Oikein viihtyisältä näyttää.
  Pidän siitä että jos "silmät kipeytyvät" jostakin niin silmille annetaan parempaa ruokaa. Hyvä sua.

  VastaaPoista
 14. Ihania kasveja sulla. Ainekset ainakin kauniiseen maisemaan ovat olemassa. Työniloa!

  VastaaPoista
 15. Oih, jotenkin niin kovin viehttävä tuo kylpyhuoneen maanrajassa oleva ikkuna :)

  VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.