perjantai 2. joulukuuta 2011

Tiibetin tyttäret


"Tiibetin kansa leviää ympäri maailmaa kuin muurahaiset ja buddhalainen usko tavoittaa punaisen miehen maan, kun rautalintu lentää ja hevoset kulkevat pyörien päällä"

Tiibetiläinen ennustus 700-luvulta


 

Tuo Tiibetin tyttärien takakannen teksti sai vilunväreet kulkemaan selkääni ja nappasin sen kirjaston BestSeller -hyllystä silläkin uhalla, että en ehdi sitä viikossa lukea. Ahmasin ekana päivänä taskulampun valossa sängyssä 60 sivua. Olo oli kuin pahaisella lapsella, joka uhmaa nukkumaanmeno aikaa.

* * *

Lapsi ei malta nukkua. Ja sen minkä nukkuu hän haluaa nukkua vain tissi suussa. Mietin mikä muu saisi olon yhtä turvalliseksi. Koitin muutamana yönä heijata uneen antiikkikehdossakin, mutta lapsi ei ymmärtänyt senkään päälle! Kapaloon en laittanut, mutta huomasin että lapsi nukahtaa helpommin, kun huitovat jalat ja kädet rauhoittelee taittamalla peitonreunat nyytiksi. Ja myssy päähän. Konstit taitaa olla aika iänkaikkiset, mutta itse taitaa olla jokaisen kokeiltava omat keinot. Ja mikä toimii tänä yönä, ei välttämättä toimi ensi yönä. Mutta näillä konsteilla nukuttiin edellisyön viiden tunnin sijaan tänä yönä 10 tuntia. Voi autuutta!

9 kommenttia:

  1. Minulla samanikäinen poikanen,joka myös nukkuu toisinaan levottomasti... peitolla olen jo rauhotellut,mut en sentään lakkia pitänyt! Onko tuokin vielä kokeiltava? Kuulosti melko auvoiselta tuo 10 tuntia!
    Nämä postauksesi ovat tulleet herkullisesti samaan saumaan oman odotukseni ja vauva-ajan kanssa - ihana katsella ja myhäillen myötäillä;)
    Kiitos kirjavinkkauksesta:)

    VastaaPoista
  2. Jonathan Fallan Siniset Unikot tapahtuu myös Tiibetissä. On karuudessaan tosi koskettava kirja.

    Takakannesta lainattu: "Kertomus 1950-luvun Tiibetistä, maailman katoilta, dramaattisten tapahtumien keskelta. Kiehtova tulkinta sodasta, rakkaudesta ja kaipuusta." Niin oli. Heti tuli halu päästä sinne.

    VastaaPoista
  3. Soumeliini: kummasti sitä nämä yhteiset vauvajutut yhdistää kovinkin erilaisia ihmisiä, sen on huomannut siellä perhevalmennusryhmässäkin. Siellä on ollut tosi hyvä henki, vaikka monen ikäistä ja laista vanhempaa.

    tytti: Laitetaanpa kirjalistalle. Tosi mielinkiintoista lukea sekä eri aikakauden että eri kulttuurin tarinaa. Joskus kyllä ihan huonoa tekee, kun tuntuu, että kirjan päähenkilöt ja lapsi "kärsivät ihan turhaan" joidenkin kulttuuriseikkojen ja uskonnollisten uskomusten vuoksi!

    VastaaPoista
  4. Mä nukutin nuorimmaista ihan ostetussa kapalossa pari ekaa kuukautta. Tokihan peitoistakin kapalon tekee, mutta itse halusin mahdollisimman helpon ja nopean tavan kääräistä lapsi nukkumaan nyyttinä. Kaplalo on fleeceä ja sen sai kiinni tarroilla. (On muuten meille turha jo, joten voisin sen vaikka myydä pois:) Kapalon jälkeen siirrytttiinkin sitten unipussiin, jossa meidän vauva eli vuodekas yhä nukkuu. Ja on kätevä: ei tarvitse ikinä peittoa asetella takaisin öisin vaan aina on lämmin nukkua. Kauniita unia teille!
    Eeva

    VastaaPoista
  5. Eeva: kuulostaa hyvältä! millainen on unipussi? Jokin muu pussukka kuin se äitiyspakkauksen makuupussi?

    VastaaPoista
  6. Mä luin tuon kirjan kans. oli se sen verran jännä tarina etten myöskään malttanut jättää käsistäni. ja Tiibetiin haluaisn joskus päästä.. ehkä helpommin sanottu kuin tehty..

    VastaaPoista
  7. Unipussissa lapsi voi nukkua tavallaan kuin makuupussissa, mutta unipussit on tarkoitettu nimenomaan sisällä nukkumista varten toisin kuin äippäpakkauksen makuupussi. Unipussissa on myös olkapäillä nepparit ja vetoketju sivussa pukemisen helpottamiseksi. Sinne lapsi on helppo laittaa nukkumaan, ja ei tosiaan lähde minnekään päältä yön aikana. Niitä on myös ei paksuisia kesä- ja talvikäyttöön. Googleta vaikka niin näet kuvia: monessa suomalaisessakin verkkokaupassa niitä myydään, ja jostain sellaisesta itsellekin oon ostanut. Nykyisin niitä tosin taitaa olla jo Ikeassakin, joten kovasti yleistymässä Suomessakin.
    Eeva

    VastaaPoista
  8. Kiitos Eeva: googlailin unipusseja ja löysin vain yhden hihallisen kevyen mallin...pitää miettiä, kun lapsi viimein nukahtaa, peitto on pysynyt hyvin päällä, mutta siihen alkuasetelmaan jokin pussukka toisi hyvää pesämäistä turvaa, jos sinne menisi kädetkin.

    VastaaPoista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.