perjantai 27. syyskuuta 2013

Jättiläisen varjossa


Koko etupiha on joutunut jättiläismäiseksi venähtäneen Mantsuurian jalopähkinäpuun varjoon. En tiedä mitä puun kanssa pitäis tehdä. Se on kertakaikkiaan liian suuri ja nopeakasvuinen etupihallemme, mutta samalla sen sielu.

Ollaan taas siinä tilanteessa, että kun ei viimevuonna ehditty leikata sitä, on leikkuu-urakka tänä vuonna jo uhkapeliä. Mies joutuu kiipeämään helposti lohkeavien pitkien riukumaisten oksien varassa saha kainalossa pudottelemaan puun nelimetrisiä raajoja. Pyöräilykypärä päässä on laiha lohtu. Minulle jää pelkkä tähystäjän ja pelkääjän rooli.

Kohta jättiläinen pudottaa taas valtavat palmumaiset lehtensä, joita ei voi puumaisen lehtiruotinsa vuoksi laittaa edes kompostiiin. Eivät ne sielä vuodessa maadu. (Viime vuonna kaikki lehdet olivat pudonneen yhden yön aikana, oli se näky!)

Mistä tuleekin mieleen, että kompostikin on tyhjäämättä!
Ja ruohikon tilalla punkkiheinikko!

Mistähän saisi pojankoltiasia hanttihommiin? Nyt ei vaan kaikkeen repeä.

12 kommenttia:

 1. Minun ystävälläni on siirtolapuutarhapalsta ja hän tilasi sinne jostain puutarhakoulusta (lappu koulun ilmoitustaululle tai soitto kansliaan) halukkaan opiskelijan, joka sovittua korvausta vastaan käänsi kasvimaan, kompostin ja mitäköhän muuta hän tekikään. Ei siellä sattuisi olemaan mitään luonnonvaraoppilaitosta, niin auttaisit hieman opiskelijaa ja samalla myös itseäsi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompas loisto idea! Vois ottaa joka kevät ja syksy päiväksi jonkun, se ei veisi meitä perikatoon! Ehkä ne osais leikata omenapuutkin!

   Poista
 2. Nopeasti kasvavien puiden kanssa on ihan hukassa, mutta jos niit ei ole kuin yksi, yrittäisin säilyttää kaikin keinoin :) mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä valtava koristeomenapuu ja koivujakin onneksi, mutta kyllä me silti koitetaan tän kanssa selvitä, kun se niin kivasti meitä suojaa, vaikka nyt tuntuu, ettei tullut marjoja pensaisiinkaan, kun se varjosti niin!

   Poista
 3. Vihreän rivitalon talkkarilla lienee sopivanoloinen pojankoltiainen, taitaa tuurata isäänsäkin :-)
  T. entinen naapurustossa asunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa! Kiitos vinkistä! Onko siis koulua vastapäätä oleva virreä pienkerrostalo?

   Poista
 4. Voi että, tuo puu tosiaankin on pihanne sielu.

  VastaaPoista
 5. Ei kun kirkolle päin, kummankin puolen teidän katua olevat virhreäksi/ruskeaksi maalatut. talkkari liikuskelee (toivottavasti edelleen aktiivisesti) pihalla ja kadulla puuhastellen. Hän on helposti lähestytyttävä tapaus.

  VastaaPoista
 6. Puutarhajätteitä kompostoidaan yleensä 2 vuotta eli luulisin lehtiruotien siinä ajassa maatuvan. Ovat varmasti hyvää ilmavuutta tuovaa ainesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on, ja että vuoden välein käännetään ja pohjalta otetaan multaa, mutta se lehtien määrä on ihan tolkuton, vaikka meillä on kaksi kompostia, kun pihalla on myös tammi ja iso koivu ja neljä hedelmäpuuta. Nuo lehtiruodit ovat 70 cm pitkiä ja kuin vitsoja, kovia kuin mitkä. Tukkivat lehtienvuoksi oksasilppurin. käsin olen irroittanut niistä joskus lehdet ja erotellut lehtiruodit roskikseen, lehdet kompostiin. ...alan ihan kerätä hikeä pintaan jo tästä kirjoittaessani, sillä nykyään ei tosiaan ole aikaa moiseen.

   Poista

Jos sinulla ei ole tiliä voit jättää terveiset myös valitsemalla "Nimi/url osoite" kenttään voit kirjoittaa nimimerkkisi.